Другий спосіб заготівлі деревини.

13 грудня, 2012


Другий спосіб заготівлі в корені відрізняється від першого. Замість того, щоб сушити деревину, її слід замочити самим безжальним чином. Пам’ятайте, на самому початку я говорив, що наскрізь промокла балка висихає швидко і без втрат. Такого ефекту можна домогтися штучно, замінивши внутрішньоклітинну рідину на звичайну воду. Це можна зробити різними способами.

Наприклад, так: Заготівлю відчистити від кори, і кинути в каструлю з киплячою водою. Варити дві – три години на слабкому вогні, після чого витягнути, дати охолонути, і можна починати різати. Цей спосіб незручний тим, що він дуже мокрий. Сидиш собі тихенько, вирізати, нікого не чіпаєш, а з під леза вода капає. Весь стіл мокрий і руки теж. Неприємно. Та й прибирати мокру стружку набагато важче, ніж суху. Втім, можна спочатку покласти заготівку куди не будь. Не надовго. Тижнів на два. А коли вона просохне, приступати до роботи.

Дід мій, мужик простий, сільський, любив перед різьбою розпарити дерево . Розпарювати він чомусь тільки осику. Може бути, можна це зробити і з іншими породами – про те не знаю, у кого є можливість, спробуйте.
Свежеспіленних осинки розрізають на готові до різьби заготовки і знімають кору. У таз наливають на одну третину води, кладуть зверху металеву сітку, укладають на неї заготовки та закривають іншим тазом. Все це господарство ставиться на вугілля в тільки що протоплену піч. На ранок можна приступати до різьби. Цей спосіб вигідно відрізняється від попереднього тим, що дерево виходить хоч і вологим на дотик, але не таким мокрим, і, ще воно стає значно м’якше, майже як липа. Як бачите, в залежності від способу заготівлі, осика може бути як дуже твердої, так і дуже м’якою. До речі, якщо осику засушити звичайним способом – тобто, спиляти навесні, окорил і висушити на протязі року, як всі нормальні дерева, то вона і буде, як всі нормальні дерева – трохи потверже вільхи, і такий назавжди й залишиться. І ось тещі що: Бабка, бачачи ці маніпуляції, завжди бурчала, що дід їй так «Спорт піч». Не знаю, правда чи ні, але будинок цей досі стоїть. І грубка ціла.

А от проти цього способу бабка ніколи не заперечувала. Заготовлюють таким чином тільки березовий кап, капокорень, та ще сувель. Спочатку замішується каша з березової тирси і води, приблизно, до стану рідкої манки. У казанок укладають заготовки, і заливають кашею. Потім перемішують, накривають кришкою, і … Правильно! Туди ж, в протоплену пічку, на вугілля, на всю ніч. Крім того, що до ранку дерево буде готове до різьби, воно ще й придбає красивий коричневий колір, а текстура стане яскравою і виразною. Саме з такого капа роблять ті самі знамениті шкатулки і портсигари, що так високо цінуються. Якщо ж кап висушити звичайним способом, то він буде виглядати далеко не так ефектно, а вироби з сувель, так ті взагалі, виглядають, як ніби зроблені з простої берези. Ось тільки карельську березу так заготовлювати не треба, вона і без того досить красива.


Оставить комментарий

В категории : Художнє різьблення