Інструмент для заготовки.

13 грудня, 2012


Американські індіанці, в цілому, прихильно ставилися до європейських знаряддям праці, зробленим зі сталі. Ось, тільки від сокир вони навідріз відмовлялися, вважаючи за краще користуватися своїми бронзовими томагавками. І не даремно! Звичайний сокиру, який можна купити в магазині, хороший для рубання м’яса. Ну, ще можна дров наколоти, якщо немає спеціального колуна. Загалом – це сокира для рубання зверху в низ. При такій роботі балансування не важлива, а маса – чим більше, тим краще. Якщо Ви ведете заготівлю в малих обсягах, то Вам і такий згодитися.

А ось, якщо затариться матеріалом треба всерйоз і надовго, необхідно зробити сокира особливий, уматний і Гарньє. Робиться він так: береться звичайний сокира, і на наждаку сточуються верхня частина леза під кутом 90 градусів до топорищу (це рукоятка сокири так називається, на випадок, якщо хто не знає). Такий інструмент можна збалансувати в руці, тому рука довго не втомиться. Що ж стосується сточеними частини леза, то всякий, хто пам’ятає шкільний курс фізики (Розділ «Механіка», тема «Властивості важеля»), може легко підрахувати, що користі від неї все одно не багато. (Я, особисто в підрахунках заплутався, тому повірив на слово статті в журналі «Полювання й мисливське господарство» і сточив все нафіг. І не пошкодував.)
Тепер про пилах. Пили бувають різні: одноручні і дворучні, великі і маленькі і т. д. і т. п. Та ще форма зуба у них теж буває самою різною. Всі вони мають право на існування, але, конкретно для заготівлі, годяться тільки пили з зубом, у формі рівнобедрених трикутників. Називаються такі пили поперечними і в продажу їх повно. От тільки вони не розведені і не наточені, але це вже самі. Ніж для зняття кори. Ну, що про нього говорити? Взагалі – то, кора і гострою сокирою легко знімається. Але спробуйте зняти кору з особливо тонкого стволика, або з кручений і закрученою закарлюки для лісової скульптури. Без ножа не обійтися.


Оставить комментарий

В категории : Художнє різьблення