Вирізуємо “Ложку рибака”

13 грудня, 2012


Сергій Апполонов

Форма “Ложки рибака” народилася кілька років тому при незвичайних обставинах. Вирушили ми з сином на рибалку з ночівлею. Наловили рибку, на обід вирішили зварити юшку. Перевіряю кишеню в рюкзаку, де зазвичай лежать ложки, немає їх.

Що робити? Звичайно ж, вирізати ложку. А я завжди ношу з собою вигнуту напівкруглу стамеску і ніж при мені, і наждачний папір в кишені рюкзака лежить на всяк випадок. Знайшов поряд зі стоянкою сухостійних вербу, випиляв підходящий довжини і товщини шматок дерева (невелику ножівку і топірець теж беру з собою в ліс).

А далі все як завжди, вирубав сокирою грубу байдики, і так далі, по технологічному ланцюжку. До вечора ложка була готова. Звичайно ж, вона не була ідеально вишкурена, але є такий ложкою було можна. У результаті, вже затемна, при світлі ліхтарика, їли ми з сином юшку з казанка цієї ложкою по черзі.

Та ложка досі жива і справно несе свою службу … І що мені сподобалося в “Ложці рибака”, це її зручна форма, щодо довга ручка і зігнуте черпало, тобто їй з казанка одне задоволення. З тих пір так і повелося, що ріжу цю ложку своїм друзям і знайомим рибалкам.

Ложка рибалки

1 етап.

Вибираємо матеріал. Для “Ложки рибака” я волію пропарену березу, так як це дерево досить міцне і пропарена береза добре ріжеться. Такий матеріал можна знайти в тих місцях, де є виробництво фанери.

Перед тим, як “розкрутити” березове колоду на фанеру, його спочатку пропарюють, щоб при зрізанні шпони дерево не ламалося. В якості відходів фанерного виробництва залишаються березові качалки діаметром до 10 см. Ось цей матеріал я і використовую для ложок. Втім, таку ложку можна вирізати з будь-якого іншого походять дерева, наприклад з липи, вільхи, осики, клена і т.д.

Для зручності саме для “Ложки рибака” оптимально взяти брусок довжиною 25 см, шириною 6 см. і товщиною 3 см.

2 етап.

Рубаємо байдики. Спочатку обпилюють походящей поліно до потрібного розміру.

І зрубують топірцем зайве, отримуючи брусок з описаними вище розмірами. Потім рубаємо грубу байдики приблизною форми.

3 етап

промальовується контури майбутньої ложки. Для точності потрібно користуватися лекалом. Я вирізав таке лекало зі старого календарика. Щоб лекало черпака ложки було симетричним, спочатку складаємо аркуш навпіл, малюємо контур і акуратно вирізаємо. На початковому етапі контури вироби промальовується маркером з тонким кінчиком, на фініші – олівцем.

4 етап

Зрізаю напівкруглою стамескою з коротким вигином і косяком зайвий масив дерева по промальовані контуру. Якщо ріжемо ложку з рівного бруска, то обрізати можна електричним лобзиком. Дуже важливо на цьому етапі оконтурювати ложку вертикально відносно площини ложки, особливо область черпака.

5 етап

Малюємо контури ложки в “профіль” і зрізаємо все зайве, знову ж користуючись напівкруглою стамескою і косяком.

Важливо відразу ж промальовувати вигин черпака щодо черешка ложки; недотримання цієї умови – найпоширеніша помилка початківців різьбярів.

6 етап

промальовує контур ложки ще раз.

Можна побачити, що є зайве дерево, його треба зрізати.

промальовує контур едала.

Вибираємо едало черпака напівкруглою стамескою і клюкарзи.

Після того, як готове едало, округляємо зворотний бік черпака косяком. Робити це потрібно дуже акуратно, зрізаючи потроху, намагаючись не “зариватися” різцем в масив дерева.

7 етап

Округляємо живець ложки косяком, звертаючи увагу на волокна. Так як форма черешка криволінійна, можна легко “заритися” косяком поперек волокон. Цього треба уникати. Малюємо лінію майбутнього витка на черешку ложки.

Вирізуємо виток косяком по промальовані лінії.

8 етап

Вишкуріваем ложку спочатку крупною, потім дрібним наждачним папером. Для грубого вишкуріванія площин я користуюся дерев’яним бруском з наклеєною на нього наждачним папером.

9 етап

Просочуємо ложку рослинним маслом. Я користуюся для просочення саме цієї ложки маслом власного приготування, настояним на травах і звареним з ялинової живицею. Спочатку наливаю трохи олії в едало, і на яке той час залишаю, для того, щоб масло вбралося в масив ложки. Залишилося масло рівномірно розподіляю по всій поверхні ложки, втираючи пальцями.

Правильно вирізаний гачок дозволяє повісити ложку так, що вона буде триматися на кінчику голки.

Використаний інструмент

Плотницький топірець “Дзвонар” – для вирубки байдики Напівкругла стамеска з коротким вигином Ramelson – для оконтурювання ложки та вибірки едала. Напівкругла стамеска – клюкарзи Pfeil 7a/18 – вибірка едала Ніж Kasumi – формування зовнішності ложки. Дерев’яний брусок з наждачним папером, наждачний папір різної зернистості. Травно-жовчний просочувально масло Травоведа – обробка готової роботи

Інтернет-журнал `Різьба по дереву` www.rezbaderevo.ru 22.09.2007
Ярмарка Майстрів-ручна работа, handmade
Розповісти друзям:
+1

Вирізуємо “Ложку рибака”

Вирізуємо “Ложку рибака”

Сергій Апполонов

Форма “Ложки рибака” народилася кілька років тому при незвичайних обставинах. Вирушили ми з сином на рибалку з ночівлею. Наловили рибку, на обід вирішили зварити юшку. Перевіряю кишеню в рюкзаку, де зазвичай лежать ложки, немає їх.

Що робити? Звичайно ж, вирізати ложку. А я завжди ношу з собою вигнуту напівкруглу стамеску і ніж при мені, і наждачний папір в кишені рюкзака лежить на всяк випадок. Знайшов поряд зі стоянкою сухостійних вербу, випиляв підходящий довжини і товщини шматок дерева (невелику ножівку і топірець теж беру з собою в ліс).

А далі все як завжди, вирубав сокирою грубу байдики, і так далі, по технологічному ланцюжку. До вечора ложка була готова. Звичайно ж, вона не була ідеально вишкурена, але є такий ложкою було можна. У результаті, вже затемна, при світлі ліхтарика, їли ми з сином юшку з казанка цієї ложкою по черзі.

Та ложка досі жива і справно несе свою службу … І що мені сподобалося в “Ложці рибака”, це її зручна форма, щодо довга ручка і зігнуте черпало, тобто їй з казанка одне задоволення. З тих пір так і повелося, що ріжу цю ложку своїм друзям і знайомим рибалкам.

Ложка рибалки

1 етап.

Вибираємо матеріал. Для “Ложки рибака” я волію пропарену березу, так як це дерево досить міцне і пропарена береза добре ріжеться. Такий матеріал можна знайти в тих місцях, де є виробництво фанери.

Перед тим, як “розкрутити” березове колоду на фанеру, його спочатку пропарюють, щоб при зрізанні шпони дерево не ламалося.
В якості відходів фанерного виробництва залишаються березові качалки діаметром до 10 см. Ось цей матеріал я і використовую для ложок. Втім, таку ложку можна вирізати з будь-якого іншого походять дерева, наприклад з липи, вільхи, осики, клена і т.д.

Для зручності саме для “Ложки рибака” оптимально взяти брусок довжиною 25 см, шириною 6 см. і товщиною 3 см.

2 етап.

Рубаємо байдики. Спочатку обпилюють походящей поліно до потрібного розміру.

І зрубують топірцем зайве, отримуючи брусок з описаними вище розмірами. Потім рубаємо грубу байдики приблизною форми.

3 етап

промальовується контури майбутньої ложки. Для точності потрібно користуватися лекалом. Я вирізав таке лекало зі старого календарика. Щоб лекало черпака ложки було симетричним, спочатку складаємо аркуш навпіл, малюємо контур і акуратно вирізаємо. На початковому етапі контури вироби промальовується маркером з тонким кінчиком, на фініші – олівцем.

4 етап

Зрізаю напівкруглою стамескою з коротким вигином і косяком зайвий масив дерева по промальовані контуру. Якщо ріжемо ложку з рівного бруска, то обрізати можна електричним лобзиком. Дуже важливо на цьому етапі оконтурювати ложку вертикально відносно площини ложки, особливо область черпака.

5 етап

Малюємо контури ложки в “профіль” і зрізаємо все зайве, знову ж користуючись напівкруглою стамескою і косяком.

Важливо відразу ж промальовувати вигин черпака щодо черешка ложки; недотримання цієї умови – найпоширеніша помилка початківців різьбярів.

6 етап

промальовує контур ложки ще раз.

Можна побачити, що є зайве дерево, його треба зрізати.

промальовує контур едала.

Вибираємо едало черпака напівкруглою стамескою і клюкарзи.

Після того, як готове едало, округляємо зворотний бік черпака косяком. Робити це потрібно дуже акуратно, зрізаючи потроху, намагаючись не “зариватися” різцем в масив дерева.

7 етап

Округляємо живець ложки косяком, звертаючи увагу на волокна. Так як форма черешка криволінійна, можна легко “заритися” косяком поперек волокон. Цього треба уникати. Малюємо лінію майбутнього витка на черешку ложки.

Вирізуємо виток косяком по промальовані лінії.

8 етап

Вишкуріваем ложку спочатку крупною, потім дрібним наждачним папером. Для грубого вишкуріванія площин я користуюся дерев’яним бруском з наклеєною на нього наждачним папером.

9 етап

Просочуємо ложку рослинним маслом. Я користуюся для просочення саме цієї ложки маслом власного приготування, настояним на травах і звареним з ялинової живицею. Спочатку наливаю трохи олії в едало, і на яке той час залишаю, для того, щоб масло вбралося в масив ложки. Залишилося масло рівномірно розподіляю по всій поверхні ложки, втираючи пальцями.

Правильно вирізаний гачок дозволяє повісити ложку так, що вона буде триматися на кінчику голки.

Використаний інструмент

Плотницький топірець “Дзвонар” – для вирубки байдики Напівкругла стамеска з коротким вигином Ramelson – для оконтурювання ложки та вибірки едала. Напівкругла стамеска – клюкарзи Pfeil 7a/18 – вибірка едала Ніж Kasumi – формування зовнішності ложки. Дерев’яний брусок з наждачним папером, наждачний папір різної зернистості. Травно-жовчний просочувально масло Травоведа – обробка готової роботи

Інтернет-журнал `Різьба по дереву` www.rezbaderevo.ru 22.09.2007

Оставить комментарий

В категории : Художнє різьблення