Майстер-клас від Nkale: Принцеса на горошині (за мотивами Тільда)

13 грудня, 2012


Вид творчості / техніка / стиль : текстильна інтер’єрна лялька Матеріали : х / б тканини нескількох видів, мереживо, стрічки, наповнювач, мідний дріт, шерсть для валяння, намистини , гудзики Час роботи : 4-6 годин Складність : 2

Маленька принцеса, Принцеса на горошині, Ангел добрих снів)) зовсім недавно цю симпатичну лялечку в стилі Тільда придумала рукодільниця зі Швеції – і ось, будь ласка! Вже багато рукодільні форуми зшили її спільно, на Ярмарку Майстрів багато рукодільниці повторили цю чудову ідею. Насправді – лялечка дуже проста, просто ідеально підходить для того, щоб “захворіти” тильдою по-справжньому. Рекомендую зовсім новачкам, а ще мамам з доньками – зшити разом.

Що нам знадобиться:

1. Кілька видів бавовни (я беру сорочкові тканини – в основному італійські і німецькі; кому не так пощастило з магазинами тканин, як в нашому місті – подивіться старі сорочки чоловіка – дуже чудові бувають полосочки і клітинки! А ще – в секонд-хендах)) При виборі тканини для цієї іграшки дуже важливо, щоб вони поєднувалися за кольором і фактурою (були “компаньйонами”), адже окрім тканькі для одягу для принцеси потрібно підібрати ще й тканини для подушечок – а їх повинно бути не менше трьох! (А краще чотири-п’ять)

2. Тканина для тільця ляльки. Я купую сувору бязь – нашу, вітчизняну (приблизно 50рублей за метр), спочатку її стираю зі стіральнм порошком, після чого вона “натовп збігається” – стає щільніше; потім варю з розчинною кавою і сіллю приблизно півгодини (на 1 м бязі – 2 л води +6 ложок кави +1-2 ст.ложки солі). Корицю і ванілін не додаю (пробувала, але ні кольору, ні запаху особливо не додається). Потім полощу – руками (колір виходить пояскравіше), або в пральній машині на режимі “полоскання”. Сушу на мотузці, підвішую за одну сторону (якщо перегне – в цьому місці буде темна смуга), от і все))

3. Тканина для штанців і крилець (батист або марлевка – небудь тоненьке)

4. Стрічки та мереживо – для обробки

5. вовна для валяння – волосся принцеси

6. сердечко (якщо шиєте разом з донькою – нехай вона сама сліпить його з самозатвердевающего пластика)

7. корона (шапочка для намистин)

8. Холлофайбер і синтепух для набивання (холлофайбер – кульками, для великих деталей – тільце ляльки; синтепух – волокнистий, дійсно схожий на лебединий пух – для тоненьких ручок і ніжок). Можна розпатрати икеевская подушку – там взагалі ідеальний наповнювач (але дорогувато). Наповнювачі продають у спеціалізованих магазинах – там, де спальна білизна; і в звичайних магазинах тканин.

9. Нитки “ірис” (чорні, білі, тілесні, рожеві і в тон підібраним тканинам – у мене бузкові)

10. мідний дріт (1,5-2 мм) в ізоляції

11. гудзики – 8 шт (ними будемо скріплювати потім подушечки – що не розсипалися)

12. дрібні намистинки “під перли”

13. намистина-”горошини”!

14. і всякі інструменти (ножиці, голка для фільдцеванія, голки і т.д.) і нитки!

Викрійка моя, користуйтеся на здоров’я! Деталі на тканині розташовуємо так само, як на викрійці – часткова нитка тканини (кромка) збігається з вертикальним напрямком аркуша

Розкладаємо деталі на тканині, обводимо (недавно купила чудовий “зникаючий” маркeр для тканини – через добу всі намальовані лінії зникають; до цього на щільної тканини просто кульковою ручкою малювала (увага! НЕ гелеві)

не вирізане! Прострочуємо на машинці (або зшиваємо вручну дрібними стібками)

Ручки шиються з двох видів тканини – тільця і платтячка (класичний тільдовскій прийом), спочатку сострачіваем тканини

обводимо викрійку, сколювали англійськими шпильками поперек швів (можна і змітати деталі)

Акуратно прострочуємо (або зшиваємо вручну); якщо будете строчити по англійські шпильки – будьте обережні, сповільнюйте хід машини, щоб не налетіти на шпильку машинної голкою.

Вирізуємо СОСТРОЧЕННИЕ деталі! Це основне правило для всіх іграшок! (На відміну від шиття одягу) – спочатку прострочуємо, потім – вирізаємо! Припуск залишаємо в залежності від тканини: для сипких (льон, ситець, бязь) – побільше (4-5мм), для несипучих (як сорочкові тканини) – 2-3 мм. Для початківців рукодільниць: краще залиште припуски трохи більше))

Наповнюємо ляльку синтепух: ідеально для цього підходить паличка для суші (не будь-яка, а така, що продаються скріплені парою – які потрібно спочатку розламати), один кінець у неї вузенький,

загострений, а інший – прямокутний.

Наступне правило: тонкі деталі не вивертає! починаємо наповнювати синтепух, відразу вивертаючи і проштовхуючи

тоді не знадобляться жодні пінцети, трубочки та інші пристосування

Точно так само наповнюємо синтепух ручки – вивертаємо в міру заповнення

тулуб наповнюємо холлофайбер; тепер всі деталі підготовлені до збірці

Не забудьте вкласти сердечко!

Тепер ще один мій маленький секрет: щоб лялька сиділа і стояла (це стосується і тільдовскіх зайчиків)), ніжки фіксуємо за допомогою дроту

підгинаються зріз тільця, закріплюємо ніжки англійськими шпильками. Зверніть увагу, як проходять шви на ніжках

Пришиваємо ніжки до тельцю ляльки (я використовую нитки “ірис” тілесного кольору, останнім часом зовсім розчарувалася в звичайних швейних нитках – в машинці – добре, а для ручного шиття зовсім не годяться, скручуються і плутаються ((

Ну ось, ніжки пришиті

наша принцеса добре самостійно сидить, не завалюючись на спину

Тепер починаємо її одягати)) Так-так, я нічого не переплутала – просто у ЦІЙ ляльки одяг надаватися по мірі складання)

Спочатку – панталончики! Думаєте, великі? Перевіримо … Пристрочує мереживо до низу панталонів

Отутюжіваем

Сострачіваем крокові шви з обох боків

Сострачіваем штанини

воооот каки вийшли! Все ще думаєте, що великі?

підгинаються верхній край, фіксуємо крокові шви панталонів спереду і ззаду (щоб рівномірно насборіть верх штанців)

Пришиваємо верхній край штанців прямо до тельцю ляльки (у інтер’єрних іграшок – на відміну від ігрових – одяг, як правило, не знімається)

збору низ штанин (білий “ірис” в два складання, по верху мережива)

Обожнюю прикрашати штанці атласними бантиками і намистинками))

Ну ось, а ви думали – великі!

Тепер плаття: викроюємо прямокутник 14х40см, з одного боку до краю пришиваємо атласну стрічку (контрастну або в тон)

сострачіваем прямокутник і обробляємо шов (потім він опиниться на спинці ляльки)

збору верх (горловину) сукні – ниткою “ірис” в тон

Надягаємо політиці на принцесу

Тепер – найскладніше: ручки

підгинають усередину зрізи і акуратно зашиваємо

Прикладаємо ручку до бичка та через політиці пришиваємо. УВАГА! Перш, ніж пришивати – спробуйте закріпити англійської шпилькою, щоб визначити кут нахилу ручки – вона пришивається трошки під кутом (не паралелльно бічному шву на тільце), щоб не стирчала в бік

Ось, дівчинка майже готова – залишилося косметика))

Намічаємо простим олівцем оченята; якщо не сподобається – можна просто стерти м’яким ластиком (олівцем не гостро відточеним – інакше потім не зітрете!)

Вишиваємо оченята ніками “ірис” чорного кольору (можна подивитися у мене на сайті міні майстер-клас Вишиваємо оченята тильда)

Рум’яні щічки (натертої пастеллю – ватною паличкою)

Тепер – зачіска)) Як робити зачіски Принцесі з пряжі я вже показувала у майстер-класі; тут потрібна зачіска попроще; зробимо прості кіски з вовни для валяння

У великої ляльки я “пріваліваю” волосся по проділу голкою (потім, правда, все одно пришиваю нитками в тон). У Тільда голова невелика, тому відразу пришиваємо волосся по проділу

Ах, краса яка! Розпатлана …

Щоб оформити личко, пріваліваем пряжу по лінії росту волосся (з боку особи, звичайно!)

заплітати кіски:

“Пріваліваем” підстава кісок до голови (інакше потягнеш за косичку – а там – лиса голова під волоссям, жах)

Чим мені подобаються такі кіски – ніякої дроту не потрібно, щоб вони тримали задане положення!

Тепер – крильця (якщо ви шиєте Ангела добрих снів); можна додати всередину трошки ванільного цукру

Ну ось, крила і корона пришиті))

Тепер – найпростіше – подушечки! квадратики 15х15 (у складеному і состроченном вигляді), відпові для заповнення холлофайбер – в стороні, протилежній згину тканини

Одна з подушечок – з декоративною вставкою; сострачіваем дві деталі, залишаючи невеликий розріз; отстрачіваем краю розрізу

З виворітного боку пристрочує однотонну тканину (закриваючи розріз)

Складаємо навпіл і сострачіваем подушечку, як всі інші

Наповнюємо холлофайбер, зашиваємо отвори

Якщо подушечки не скріпити між собою, стопка подушок буде постійно розвалюватися Фіксуємо їх гудзиками зверху і знизу

Пришиваємо горошини

У моєї Принцеси в руках – ось така троянда; а можна зараз і маленьку ялинку в руки дати – цілком новорічний подарунок вийде))

Ну ось, Принцеса прокинулася! Удачі вам – і чекаю ваших запитань!


Оставить комментарий

В категории : Ляльки та іграшки