Фото майстер-клас по створенню повстяної сумки з нуно-повстяним візерунком у техніку “Ламінування”.

13 грудня, 2012


Ламінування – створення об’ємних візерунків в повсті за допомогою шерсті і тканини.

Що знадобиться (матеріали):

– шерсть (білий меринос 18мікрон);

– шовк (білий Ексельсіор);

– фліс (поліестерова тканина, біла);

– підкладка під ламінат (для викрійки);

– пупирчатая плівка (можна замінити икеевская килимком «Ратіонель»);

– поліестерова сіточка (можна замінити на будь-яку синтетичну тканину-сіточку);

– поліетилен (приблизно 50х50см, щоб закрити розкладку);

– ВШМ (віброшліфувальна машинка);

– мило, вода, ножиці, пральна дошка, рушник.

Отже, почнемо?

1.

Перш за все – для того, щоб зваляти безшовну сумку необхідно підготувати викрійку певної форми і розміру. Візьміть підкладку під ламінат і намалюйте на ній ту форму сумочки, яку ви хочете отримати (потрібно намалювати тільки ту частину сумки, де ви хочете отримати «порожнину», тобто кришечку, ручку і внутрішні кишені на підкладці малювати не треба). Потім додайте до цього розміру відсоток усадки (відсоток усадки залежить від властивостей конкретної вовни, від товщини розкладки і почасти від ваших зусиль в процесі доваліванія – дану сумочку я валяла з мериноса (18 мікрон), і, тому додала з кожного боку малюнка по 7см, я діяла, що називається «на око», якщо вам потрібно визначити більш точний відсоток усадки, щоб отримати певний розмір – що важливо, наприклад, при валяння тапочок або шапки – попередньо потрібно зваляти зразок і заміряти цей самий відсоток усадки лінійкою). Виріжте отриманий малюнок.

Потім покладіть на стіл пупирку (гладкою стороною наверх), покладіть зверху викрійку (вирізаний малюнок) і обведіть його маркером. Переверніть пупирку рифленою стороною вгору.



2-3-4.

Почніть розкладку першої сторони сумки. Для цього розкладіть перший шар прядок з гребінної стрічки горизонтально (відщипують шерсть по прядці і розкладайте один за одним з невеликим нахлестом). Ваша розкладка повинна виходити за межі малюнка на пупирке на 2-3см.
2.


3.


4.


5.

Наступний шар вовни покладіть вертикально (тобто перпендикулярно першому). Подібним чином розкладіть інші шари, я виклала 5, але у вас це к-ть може бути іншим, оскільки кожен відщипує різні по товщині прядки (орієнтуйтеся на загальну товщину розкладеного шару – сторони сумки).



6-7.

Потім накрийте розкладку сіточкою і просочіть мильним розчином (вода + мило).
6.


7.

8.

Після того, як всі добре намочити. Акуратно зніміть сітку з розкладки і покладіть зверху викрійку (ту, яку ви вирізали з підкладки під ламінат).



9-10-11-12.

Підігніть всю «стирчить» за схемою крою шерсть на викрійку (наверх). Намагайтеся, щоб мокра шерсть впритул «оперізувала» викрійку. А також щоб на згині і поверх викрійки було якомога менше складок.
9.


10.


11.


12.

13-14.

Після того як краю загнуті, потрібно розкласти другу сторону сумки. Візьміть у руки гребінь стрічку і почніть викладати прядки (горизонтально) але на цей раз не з захлестом за викройку (малюнок), а починаючи від загнутих країв (від першої сторони). Розкладіть ту ж кількість шарів як для першої сторони сумки (5слоев).

13.


14.



15.

Потім накрийте розкладку сіточкою і намочіть мильним розчином. Після зніміть сіточку.



16-17.

Підігніть стирчать краю тепер уже під «всю» сумку. Для зручності можна підняти розкладку.

16.


17.


18.

Візьміть фліс і виріжте з нього лінії-узори (попередньо намалюйте їх на флісі). Розкладіть їх на майбутній сумці.

Крім флісу ви можете взяти будь-який інший матеріал, який побажаєте. В даному випадку ми будемо «ламінувати» фліс (затискати його між префельтом і шовком) і завдяки своїй структурі він дасть на готовому матеріалі фактурну опуклу поверхню. Різна тканину при ламінуванні буде давати зовсім різні фактурні ефекти – ви можете поекспериментувати і покласти під шовк все що душі завгодно – шовк, льон, віскоза, синтетика … Якісь тканини “провалявся” наскрізь, якісь ні – їх буде притримувати зверху шовк-Ексельсіор і саме тому вони збережуть своє становище і фактуру (навіть якщо тканина дуже щільна або синтетична.
Найкраще перед тим як робити велику виріб зробити зразок з ламінуванням різних тканин – вибрати той ефект, який буде вам подобається в певному виробі.
І ще головне не забувати про те, що при валяння вовна всідається і притягує до себе все що Тобто на її шляху, тому якщо ви виріжте з флісу дуже тонкі деталі і розкладіть їх дуже близько один до одного, коли шерсть всядеться – тканина може дуже наблизиться один до одного і втратити «узорчатость» (втратити проміжок між елементами).



19.

Покладіть поверх візерунків з флісу шовк-Ексельсіор (так щоб частина шовку виходила за краї приблизно на половину викрійки з кожного боку).



20.

Акуратно переверніть майбутню сумку (так щоб шовк-Ексельсіор виявився знизу). Загніть візерунки з флісу наверх – на себе (на сумку).



21-22-23.

Розкладіть на другій стороні сумки візерунки з флісу і загніть залишився (що виходить з-під сумки) шовк-Ексельсіор наверх. Важливо щоб шовк-Ексельсіор закривав всю розкладку повністю (щоб не було незакритих вовняних ділянок). Для цього в деяких місцях можна надрізати Ексельсіор і загнути його фрагментами. Можна також щоб шматочки (фрагменти) шовку-Ексельсіор нашаровувалися один на одного (але щоб місця стиків були плавними, ледве видними).
21.


22.


23.



24-25.

Коли розкладка завершена, накрийте її поліетиленом і пройдіться зверху ВШМ.

24.


25.



26.

Періодично піднімайте плівку і перевіряйте наскільки зваляли шерсть і тканину (а також стежте, щоб шовк не сповз з вовни). Дзижчати ВШМ потрібно до тих пора поки від поверхні розкладки не буде відходити по 2-3 шерстинок (щоб перевірити «ущипніть» поверхня сумки). Коли настане такий момент можна перевернути сумку і прошліфувати з іншого боку (також через поліетилен). Крім того важливо пройтися машинкою по боковинам (згину), щоб на цих місцях не вийшло некрасивих джгутів і загинів (швів).



27.

Після того як верхні шерстинки розкладки зчепилися з тканиною (див. пункт 26) можна зняти поліетилен і валяти руками. Необхідно довалять виріб до кінця – «провалявся» глибинні шари шерсті, щоб усередині не залишилося ніяких пухких ділянок, і на дотик боку сумки в будь-якій їх частині були щільні і пружні (при натиску повсть буде як-би пружинити у відповідь). Можна терти руками вже сильніше.



28.

Не забувайте про «стики», їм потрібно приділити особливу увагу, щоб на їхньому місці не утворилися некрасиві стики і загини … Для цього ретельно потріть грані долонькою.



29.

Можна також терти сторону про сторону.



30.

Коли ви відчуєте (руками), що викрійка початку м’ятимуть всередині сумки (це сталося від того, що шерсть звалялася вже краще і почала сідати) – візьміть ножиці і розріжте майбутню сумку в місці де повинна бути порожнину (над ручками).



31.
Витягніть викрійку.


32.

Продовжуйте валяти сумку. На етапі коли ви вже вийняли викрійку найкраще вивернути сумку і потерти її зсередини, шерсть буде звалюватися з усіх боків, але таким чином ви не травмуєте шовк і візерунки на зовнішній стороні сумки.



33.

Щоб «провалявся» внутрішні шари шерсті можна також зібрати сумку в «купку» і кілька разів «пожамкать» її (стискати в руках, рух схоже на заміс тіста).

МК --- біла-сумка --- ламінування-(33)

34.

Знову ж пройтися по краях (граням), чим більше ви будете приділяти їм уваги тим краще.



35-36-37-38.

Також для доваліванія вироби дуже добре підійде «рулон». Розкладіть рушник на пупирке (на столі) покладіть на нього майбутню сумку і закрутіть в рулон. Це дуже дієвий спосіб, головна його відмінність від інших довалівающіх рухів у тому, що він дуже сильно утискає виріб в ту сторону, в яку ви закочує (і катаєте) виріб. Тому гарненько покатайте рулон в такому положенні як ви його загорнули (важливо пройтися по всьому рулону долоньками, а не тільки з одного боку), потім розгорніть його (подивіться як всівся виріб в тому напрямку в якому ви закатували його!).
35.


36.


37.


38.



39.

Тепер потрібно знову розкласти рушник на столі, розпрямити сумку і загорнути її в рулон вже в іншу сторону (іншому положенні, не зверху-вниз, а справа-наліво).



40.

Останній і мій улюблений спосіб доваліванія вироби – пральна дошка. Якщо від минулих процедур ваша сумка ще не знайшла достатньої щільності намочіть виріб в мильній воді і потріть про пральну дошку.



41-42-43-44.

Коли внутрішні шари достатньо зваляли (сумка щільна, повсть як би пружинить у відповідь, вся сумка всівся-зменшилася на 30-40%) виверніть сумочку на лицьову сторону, розпрямите і вирівняйте ножицями розріз (те місце де сумочка буде відкриватися). Потім завалялася зрізи – для цього потріть місця зрізів про пральну дошку або просто в руках (як зручніше) до тих пір поки місця зрізів не стануть рівненькими, овальними (не буде видно плоского зрізу). Після цього прополощіть сумку у воді, щоб виполоскати все мило, розпрямите її (надайте форму) і залиште сушиться (найкраще при кімнатній температурі, можна також поставити на батарею, але в такому випадку потрібно обов’язково постелити під дно білий папір і стежити щоб сумка не пересушити – інакше на шовку можуть з’явиться темні плями … .

41.


42.


43.


44.



Коли сумочка висохла залишається додати деталі – вшити підкладку і вставити ручки.
Зручніше спочатку відміряти місце де будуть ручки, потім вшити підкладку, а вже потім вставляти ручки і пришивати кнопочку-застібку.

Щоб вставити врізні ручки – прикладіть ручки до сумочки, обведіть місця для розрізу дрібному і акуратно виріжте отвори, потім вставте ручки – врізні ручки мають затиски, і ви можете закріпити їх відразу на сумку, але для надійності можна зміцнити «конструкцію» додатково клеєм «Момент. Кристал. Універсальний ».

Ваша сумочка готова



Оставить комментарий

В категории : Uncategorized