Майстер-Клас Сукня з маргіланскіх шовків “Русалчин струмок” в техніці сухозлітним шовк.

13 грудня, 2012


Вид творчості / техніка / стиль : Валяння

Матеріали : см нижче

Час роботи : 2-3 дні (вся робота цілком)

Складність : 3

Шановні майстри, пропоную вашій увазі мій майстер-клас з виготовлення сукні з маргіланскіх шовків. Я постараюся зробити його максимально інформативним. Це мій перший майстер-клас, тому прошу строго не судити. Складатися він буде з декількох частин, тому наберіться терпіння і дочитайте до кінця ..

Отже, нам знадобляться:

маргіланскіе шовку в асортименті (можна взяти і інші), пофарбовані в різні кольори і відтінки,

Відріз розрідженого маргіланского шовку шир 90 см основного відтінку,

довжиною 2м
для основи сукні;

Відріз довжиною 50см для рукавів;

Дуже небагато вовни основного відтінку;

Мильний розчин і ВШМ

Папір для креслення-орієнтира шириною 95-100см і довжиною рівною двом довжинам вироби;

Ножиці, олівець, лінійка.

Приступаємо.

Необхідно розмітити на папері орієнтир майбутньої сукні, який ми потім постелити під пупирчатая плівку. Сукня селянського крою, тому нам знадобиться тільки вичертити виріз горловини, лінії плечових швів, середини вироби й бічні лінії. Крім цього, по краю креслення зробити мітки, де буде приєднуватися рукав бажаної ширини. Я взяла ширину рукава 90см – по ширині розрідженого шовку. Тому від лінії плеча відклала в обидві сторони по 45см і поставила мітки.

( написи на кресленні : Лінія плеча; Половина ширини рукава)

готовий креслення стелимо під плівку

Нарізаємо шматки шовків довільно, бажано по косій, не дотримуючись рівної лінії.

Можна відрізати шовку потрібного відтінку в процесі укладання їх на стіл.

Починаємо викладати шовку на плівку.

Робимо це довільно, як підказує натхнення: смугами, хвилями, спіралями – як завгодно. Драпіруємо шматки шовків в негусті складки, розстилаємо в один шар, просто кидаємо художньо на стіл. Проявляємо фантазію. Всі складки і легкі спіралі згодом пріваляются до основи і дадуть перехід від кольору до кольору, від фактури до фактури, чого ми і добиваємося.

В області грудей, спини, а так само в бажаних місцях на полотні, залишаємо неприкриті шовком ділянки для майбутніх прозорих віконець.

По лінії вирізу горловини необхідно прокласти шовк в один шар для закріплення зрізу.

По лініях бічного шва і приєднання рукавів шовк викладаємо теж довільно, але в один шар і виступаючи за лінію креслення. Ці надлишки згодом будуть служити маскуванням для шва.

Коли викладка закінчена, а складки і хвилі шовку лежать так, як нам подобається, приступаємо до викладання вовни поверх цієї пишноти.

Я взяла білу шерсть для наочності. Шерсть викладаємо дуже тонкими прядками і тільки в місцях згущення складок шовку. Там, де проходить межа між двома видами тканини і вздовж складок. Намагаємося шерсть викладати так, щоб вона лежала тільки на шовку і не заповнювала ділянки без нього.

У місцях, де шовк лежить в один шар, тобто примикають до бічних швах і вирізу горловини, шерстю заповнюємо більшу частину шовку.

Повторюю, дуже тонким шаром. Принцип викладення такої: Уявіть собі, що ви мажете клеєм ті ділянки, які необхідно приклеїти до основи сукні. Коли закінчили викладати все полотно, необхідно накрити його основою, дотримуючись бокової і нижній краї креслення.

Потім готовий бутерброд накриваємо сіткою,

Змочуємо мильним розчином і розгладжуємо під сіткою.

Ось, що у нас вийшло.

На фото видно шовк, що вийшов при укладанні за лінію бічного шва і на область рукавів. Полотно основи “приклеїлося” мильним розчином до укладених шовках за допомогою розгладження.

Тепер можна обережно згорнути підготовлене полотно в нещільний рулон для зручності в подальшій роботі.

Частина друга

Тепер працюємо ВШМ. Полотно «бутерброда» має бути напівсухим, оскільки мокре полотно дуже тонке і прилипає до машинці. Труднощі на цьому етапі в тому, що полотно дуже легко зсувається під впливом ВШМ. Тому слід притримувати його, особливо на початку обробки ВШМ. З самого початку ми просто ставимо ВШМ на десять секунд, потім переставляємо на наступну ділянку. Бокові шви і місця стикування з рукавами обробляти машиною поки не слід. Обробляємо полотно ВШМ майже до повного звалювання шарів. Ступінь готовності можна перевірити, піднявши верхній шар, при цьому нижні шовку повинні піднятися разом з ним.

Однак, це не означає, що пріваліваніе закінчено. Поки полотно вологе і не ковзає як сухий шовк, вирізаємо горловину і робимо невеликий розріз по центру.

Тепер необхідно висушити полотно, для цього можна промокнути його рушником.

На столі висихає дуже швидко.

Приступаємо до обробки рукавів. Для цього робимо контрастною ниткою мітки місцерозташування рукава відповідно до кроем на полотні основи.

Тепер, коли елементи крою (горловина і рукави) намічені, креслення нам більше не потрібен, і ми можемо спокійно змістити полотно для обробки рукава.

Ми вже маємо випуски з-під основи в області рукава. (См Частина 1)

Тепер, аналогічно роботі над основним полотном, виконуємо оздоблення рукава.

Як ви пам’ятаєте, бокові шви і місця стикування з рукавами у нас залишилися незавалянимі. Крім того, полотно сухе. Нам потрібно завести шерсть під основу на місці стику з рукавом (між мітками ниткою) суцільною смугою. ( На фото це місце позначено стрілочкою) На іншому полотнище рукава шерсть розкидаємо довільно.

Коли викладка шовків і вовни закінчена, накриваємо ділянку полотнищем-основою рукава (довжиною 25см і шириною 90см).

Щоб акуратно зістикувати зріз рукава з бічною лінією великого полотнища, необхідно мокрими пальцями вирівняти краю шовку. (При висиханні він має властивість стискатися уздовж крайки). Потім укласти кромку на шерсть і, притримуючи пальцями, акуратно полити водою і розгладити. Це зафіксує кромку на шерсті.

Тепер можна розстелити зріз рукава уздовж зафіксованої кромки встик і теж «приклеїти водою» до крайки. ( На фото зволожене місце видно темною смугою)

Коли шов таким чином оброблений, можна зволожити весь рукав.

(на фото акуратно оброблений стик рукава, мітка ширини ниткою, шерсть між шарами шовку).

Включаємо ВШМ і, починаючи від стику , опрацьовуємо весь рукав.

Аналогічно обробляємо рукав з іншого боку.

Тепер можна перевернути полотно і подивитися, нарешті, на результат праці.

Уважно розглядаємо фрагменти і виявляємо слабкі місця. Для цього намагаємося відокремити пріваляний шовк від основи. Фрагменти шовку повинні бути пріваляни до основі частково, але трапляються ділянки, де шовк не прівалян зовсім на великій площі (або в місці скупчення складок) через відсутність шерсті під ним. Адже ми не можемо при зворотній розкладці передбачити всі можливі недоліки. Щоб виправити становище, потрібно підкласти трохи шерсті під проблемну ділянку і закрити так, щоб її не було видно.

Можна навіть додати шовковий фрагмент, якщо нас щось не влаштовує.

Тепер треба все зволожити, притиснути сіткою, і трохи покатати машинкою по виправленим ділянкам.

Все. Полотно знову перевертаємо навиворіт і можемо переходити в наступному етапу.

Частина третя

Тепер починаємо остаточний процес звалювання. Або машинкою, або в ковбасі. Полотно перевернуто обличчям вниз. Готовність полотна перевіряємо напомацки. Якщо при потирання між пальцями ділянок, де ви проклали шерсть, ви відчуваєте ковзання вовни між шарами шовку, значить полотно не готове. Шерсть і шовк повинні стати як би єдиним цілим.

Готовність можна визначити і візуально. Волокна розрідженого шовку як би перемішані з вовною.

В процесі валяння стежимо, щоб шари шовку на бічних кромках не прівалялісь один до одного. Для цього періодичний відокремлюємо їх один від одного. Або не зачіпаємо шліфмашинки.

Коли полотно доведено до готовності, починаємо оформляти низ виробу. Як видно на фото, мокрий шовк основи скрутився на зрізі у валик.

Необхідно зробити нижній зріз як можна більш непомітним.

Ми розстилаємо на столі виріб так, щоб було зручно працювати з нижньою частиною. Обличчям вниз. Розправляємо на столі нижні фрагменти шовку і трохи бризкаємо на них мильним розчином, щоб «приклеїти» до плівки. Шовк основи піднімаємо і розправляємо валик. Краще, якщо шовк буде зволожений.

Після цих маніпуляцій під розправлені шовк основи кладемо шерсть дуже тонким шаром таким чином, щоб вона опинилася рівно під лінією зрізу.

Накриваємо викладену шерсть розправленої основою. Зволожуємо під сіткою, акуратно знімаємо її, притримуючи полотно. Починаємо прівалівать, як би розгладжуючи зріз. Машинка або руки працюють лише в одному напрямку.

Ось, що ми отримали в результаті.

А ось, як робити не слід

Тепер полотно практично готове до «зшивання». Залишилися нюанси. На фото видно, що при викладанні шовків на самому початку я залишила незакладену ділянки. Вони закрилися тільки тканиною основи, залишившись, таким чином, прозорими.

Спробуємо їх «подкреатівіть» змінивши структуру шовку. Робимо це, попередньо зволоживши ділянку, або кутом машинки,

або руками, інтенсивно потерши круговими рухами.

І ось маємо результат

Абсолютно відповідально заявляю, що ви не порвете шовк, як би сильно не терли, зате отримаєте креативну павутинку до шикарної фактурі.

Переходимо до бічному шву. Розстилаємо полотно обличчям догори, з’єднавши при цьому один з бічних швів.

Щоб було зручно суміщати дві кромки основи, їх потрібно як би приклеїти до плівки мильним розчином. Тепер можна легко зрушувати і розправляти шов.

Як видно на фото, фрагменти оздоблення відведені поки в сторони. Не забуваємо поєднати мітки рукавів.

Коли лінія шва сформована її необхідно викласти тонким шаром вовни.

І накрити відведеними в сторони фрагментами шовку зі спинки і переду.

Зволожуємо лінію шва.

притираються під плівкою

Ось, що вийшло. Видно просвіт рукава вгорі.

Злегка пріваліваем лінію боки по лицьовій стороні до тих пір, поки не буде можливості перевернути навиворіт, щоб завершити процес завалювання боки. Взагалі всі роботи машинкою в основному виконуються по ізаночной стороні.

Аналогічно обробляємо другий бік.

Рукав виконуємо аналогічно лінії боки, вставивши всередину смугу пухирчатою плівки

Коли процес плоского валяння на столі закінчений, шерсть не «гуляє» під пальцями ніде, можна проводити контрастні водні процедури. Впливати можна не церемонячись: м’яти, вичавлювати, бити про ванну.

І ось, що ми маємо в результаті наших праць:

[ [/ URL


Оставить комментарий

В категории : Uncategorized