МК підготовка вовни для валяння

13 грудня, 2012


МК підготовка вовни для валяння | Ярмарок Майстрів - ручна робота, handmade

МК ПІДГОТОВКА ВОВНИ для валяння

Вид творчості / техніка / стиль : Валяння / мокре валяння

Матеріали : Вовна (сирець) в руні 340 – 360 грам (залежить від забрудненості), Ваги, Пакети великі і маленькі, Дві ємності (тази), Миючий речовина (мило або шампунь), Ческі (ручні кардери), Коробки, Ну і, звичайно ж, наші ручки.

Час роботи : 2 – 3 дні

Складність : 1 – МК не вимагає початкових знань і доступний для новачків зовсім без досвіду

Вовна, яку ми підготуємо такий спосіб, можна буде використовувати не тільки для валяння взуття (тапок, тапки – валянок, валянок і т.д.), а так само для виготовлення пряжі, валяного одягу і багато іншого, в даному випадку ми готуємо шерсть для валяння тапочок.

Невеликий відступ для початківців:

Шерсть – зв’язкова маса з тонких, м’яких, звивистих і щільно прилеглих один до одного волокон.

Розрізняють шерсть овечу, верблюжу і пр., але переважно під шерстю подразумевают волосся вівці. Перше місце належить тонкорунної мериносової вовни. Шерсть з овець стрижеться один або два рази на рік: одностріга (весняна) і двустріга (весінній, осінній).

Рун про шерсть, знята з вівці у вигляді цільного пласта.

Складається з штапелю (пучків) або косиця, міцно утримуються один біля одного в однорідної вовни перехідними шерстинками (перебіжчиками), в неоднорідній – звалюванням пуху біля основи косиця. Руно знімається з тонкорунних і напівтонкорунних овець, а також з полугрубошерстних і грубошерстних при весняній стрижці; осіння і Пояркова (з молодняка) шерсть руно не утворює, розпадається на окремі шматки.

Що робити, якщо ми вирішили придбати вовну та спробувати зваляти небудь з натуральної, не забарвленої шерсті. Першим ділом, потрібно визначитися яка, шерсть нам потрібна. Перед покупкою бажано все – таки поцікавитися, з овечок, якої породи цю шерстку зістригли і в який час року. Можна в таблиці подивитися, яка шерсть нам підійде. У світі більше 600 порід овець, тому в таблиці вказані лише найпоширеніші породи Росії та деяких країн, що імпортують нам шерсть. До прикладу, я використовую шерсть своїх овець «Радянський меринос».

Тоніна / товщина /. Одним з найважливіших ознак вовни є її тонина. Під товщиною вовни розуміють діаметр поперечного перерізу шерстинки. Тонину виражають у тисячних частках міліметра – мікрометрах (мкм). Тонина вовни залежить від породи, умов годування і утримання, статі тварин, їх віку та індивідуальних особливостей. Залежно від Тоніна однорідну вовну в нашій країні поділяють на такі класи Тоніна:

Характеристика деяких видів вовни наведена в таблиці:

табліца відповідності порід овец

Отже, ми вибрали шерсть, купили, принесли додому і що ж робити з нею далі?

шерсть в мешке

шерсть в мішку прібліжена

  • Перше що потрібно нам зробити з вовною, це перебрати її від крупного сміття та забруднення (солома, реп’ях, зерно, насіння і т.д.) тобто зробити первинну обробку вовни. Для цього нам потрібно: Вжити заходів обережності, тобто надіти респіратор марлевий або хустку на обличчя. Почати перебирати не великими порціями, пучками. Бажано займатися цим на вулиці або в добре провітрюваному приміщенні.

    перебіраем 1  перебираємо 1/1

    перебіраем2  перебіраем2 / 2

    перебіраем 3  перебираємо 3/3

    перебіраем 4  перебираємо 4/4

    перебіраем 5/5  перебираємо 5

    Ось що ми отримали.

    чістая в мешке  чиста в мішку увеличинию

    2. Тепер нам потрібно цю шерстку по мити. В ідеалі, в селах і пімокатних цехах, шерсть для валяння взуття не миється, але так як ми будемо валяти в домашніх умовах, злегка сполосніть її і приглушити запах. У домашніх умовах це можна зробити, приготувавши дві ємності (тази на 40 л – 50 л) або якщо немає такої можливості можна скористатися однією ємністю. Ну, а якщо ми проживаємо у приватному секторі, і маємо баньку, в якій будемо валяти, то додавати миючий речовина і другий раз шерсть споліскувати взагалі не треба. В процесі валяння всі вимиється.

    Заповнюємо ємність водою, перевіряємо температуру градусником. Температура повинна бути + 28 о / + 30о С. Можна додати 1 десертну ложку рідкого миючого речовини, тим, кого лякаю запахи. (Можна натерти на тертці господарське мило і розвести в невеликій кількості теплої водички, тільки не знежирювачів «Фейрі» і т.п.) Важливо що – б шерсть залишилася з жирком, це: 1. полегшить тріпання і чесання, 2. полегшить валяння, 3. скоротить час валяння, 4. виріб вийде більш щільним і якісним. Серед усіх компонентів жиропоту тільки шерстний жир відіграє важливу роль у збереженні фізичних властивостей вовни. Обволікаючи тонким шаром волокна, він сприяє їх склеюванню. Беремо шерсть грам 90 – 100 і викладаємо в ємність з водою. Велика кількість вовни намагаємося відразу не використовувати, тому може сплутати і т.д. Намагаємося розкласти по поверхні рівномірно, не в купу. Акуратно долонею, шерсть притопить, щоб вийшло повітря, і вона намочила. Залишаємо на 3 години, поки вода не охолоне. А в цей час не поспішаючи перебираємо наступні 100 грам. Раз на годину, трьом пальцями кінці вовни, які сильно забруднені і не откісают.

    трем конци  дістаємо

    заповнюють другу ємність водою, перевіряємо температуру градусником. Температура повинна бути максимум +20 о С. Починаємо акуратно сюди перекладати шерсть з першої ємності, давши трохи стекти. Переклавши всю шерсть, притоплюють і злегка можна перешкодити. Залишаємо її хвилин на 10 – 20, у цей час зливаємо першій ємності і споліскуємо її. Ложем на бортики що – то у вигляді перекладини. Дістаємо шерстку і розвішуємо на перекладину, стікати. Як тільки з вовни перестане текти вода, ми її розкладаємо на яку або поверхню і досушують.

    развешіваем

    сухая 1  суха 1/1

    3. Тепер нам потрібно висушену шерсть розчесати. При цьому залишився в шерсті дрібне сміття віддалиться. Шерсть чешемо Ческе (ручними кардерами) не великими порціями.

    На одну Ческе викладаємо невелика кількість вовни. Беремо її в ліву руку. Ческой, що знаходиться в правій руці починаємо чухати шерсть. Починаємо з низу, з кожним разом піднімаючись все вище. У підсумку вся шерсть переходить у нас на ческих в правій руці. Міняємо чески місцями і повторюємо чесання. Повторюємо процедуру до тих пір, поки шерсть не стане волосся до волосу.

    чес 1

    чес 2

    чес 4

    чес 6

    чес 7

    Знімаємо з чески знаходиться в правій руці розчесати шерсть і складаємо в коробки стопочкою. Назвемо те, що у нас вийшло «домашній кардочес» або «ручний кардочес», кому як більше подобається. Мені подобається назва “домашній кардочес”. Тобто ми отримали в даному випадку “Домашній кардочес з мериноса 64 класу (20-22 мкм). Згодом пласти кардочеса будуть виходити одного розміру і майже однієї ваги.

    Помити і начесати нам на тапочки потрібно приблизно 250 – 270 грам вовни. Ось і все, шерсть у нас готова. Залишилося нам все це зважити і розсортувати по пакетиках в потрібному нам кількості і вазі для розкладки шарів.

    кардочес 1

    кардочес 2

    кардочес 3  кардочес 4

    кардочес 5  кардочес 6

    Для тих хто «в лазні» і є досвід валяння взуття може скористатися старим сільським способом. Тобто, процедуру чосу можна виключити, використовувати для розкладки відразу тіпання шерсть, що значно скоротить час на виготовлення і збільшить продуктивність.

    Я спробувала розповісти вам, як я підготовляю шерсть для валяння. Цей МК не є інструкцією, оскільки у кожного є свої напрацювання. Але сподіваюся, він вам допоміг дізнатися щось нове. З повагою, Ольга Соколова-Жунева


    Оставить комментарий

  • В категории : Uncategorized