“Пряникова” пташка, в’язана гачком

13 грудня, 2012


Пропоную вашій увазі майстер-клас зі створення пов’язаної гачком пряникової пташки. Її можна використовувати для святкового декору інтер’єру або просто як підвіску. Якщо вкласти всередину брязкальце, то пташку можна використовувати як підвіску-іграшку в ліжечко малюку. Власне з цією метою я зв’язала у свій час подібну пташку-брязкальце для своєї дочки. Виконання у вигляді пряникової пташки умовне і дано, головним чином, в якості зразка. За запропонованою схемою ви можете пов’язати вашу власну пташку-підвіску і декорувати її будь-яким способом, все залежить від вашої фантазії і творчого підходу.

Спочатку перерахуємо необхідні матеріали та інструменти: 1. Пряжа, в даному випадку двох кольорів: темно-коричневого і білого.

2. Гачок, він повинен бути трохи менше того, який рекомендований для використовуваної прижи.

3. Голка, краще гобеленова із закругленим кінчиком і великим вушком або спеціальна для зшивання в’язаних виробів.

3. Наповнювач для іграшок, в даному випадку – синтепух.

4. Брязкальце, якщо пташка робиться як іграшка для дитини.

Умовні позначення:

Схема:

Опис роботи:

Ланцюжок з 9 повітряних петель +1 повітряна петля для підйому ниткою темно-коричневого кольору.

1 ряд – два стовпчики без накиду з однієї возд. петлі, 7 стовпчиків без накиду, два стовпчики без накиду з однієї возд. петлі + одна возд. петля для підйому (і в кінці кожного ряду).

2 ряд – два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду, 9 стовпчиків без накиду, два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду.

3 ряд – два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду, 11 стовпчиків без накиду, два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду.

4 ряд – два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду, 13 стовпчиків без накиду, два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду.

5 ряд – два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду, 15 стовпчиків без накиду, два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду.

6 ряд – два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду, 17 стовпчиків без накиду, два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду.

7 ряд – 21 стовпчик без накиду.

8 ряд – два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду, 19 стовпчиків без накиду, два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду.

9 – 10 ряд – 23 стовпчика без накиду.

11 ряд – 22 стовпчика без накиду, два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду.

12 – 17 ряд – 24 стовпчика без накиду.

18 ряд – 21 стовпчик без накиду, два стовпчики без накиду з однієї петлі пред. ряду, 2 стовпчики без накиду.

Хвіст і голова пташки в’яжуться окремо.

Хвіст:

19 ряд – 5 стовпчиків без накиду, 1 напівстовпчик.

20 ряд – 2 напівстовпчиком, 3 стовпчики без накиду.

21 ряд – 2 стовпчики без накиду, 1 напівстовпчик.

Нитка обрізати.

Голова:

19 ряд – відступити 5 петель 18 ряду, напівстовпчик, 13 стовпчиків без накидов.

20 ряд – 9 стовпчиків без накиду, один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду.

21 ряд – 8 стовпчиків без накиду, один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду.

22 ряд – 7 стовпчиків без накидів, один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду.

23 ряд – 6 стовпчиків без накиду, один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду.

24 ряд – один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду, 3 стовпчики без накиду, один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду.

25 ряд – один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду, 1 стовпчика без накиду, один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду.

Друга детальвяжется аналогічно.

Обв’язати обидві деталі пташки з виворітного боку стовпчиками без накиду білою ниткою.

Ніс в’язати за схемою, починаючи від 19 ряду деталі:

1 ряд – 4 стовпчики без накиду.

2. ряд – один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду, 2 стовпчики без накиду.

3 ряд – один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду, 1 стовпчик без накиду.

4 ряд – один стовпчик без накиду з двох петель пред. ряду.

Зшити обидві деталі.

Залишити кілька сантиметрів, набити наповнювачем, вкласти брязкальце (у мене залишилася від старої підвіски в каляску).

Ось, що у мене вийшло

Тепер вишиваємо очі і крила тамбурним швом.

тамбурних шов:

У мене вийшло так:

Дякую за увагу, сподіваюся, що цей майстер клас буде комусь корисний.

PS. Прохання повідомляти про помилки, т. к. страждаю хронічної неуважністю.


Оставить комментарий

В категории : В'язання